Citrus jako zdroj našeho zdraví

Pokud chceme, aby naše domácnost exoticky voněla, nemusíme používat chemii. Stačí rozkrojit v každé místnosti citron a rázem máme byt provoněný nádhernou, osvěžující citronovou vůní. Na dnešním trhu se objevuje ovoce, které jsme dosud neznali. Není to tak dávno, kdy se na pultech obchodů s ovocem a zeleninou kromě jablek mnoho dalšího nenašlo. Pomeranče, citrony a mandarinky byly tak málokdy k dostání, že se na ně stály velké fronty. Pokud se nám podařilo některé z těchto druhů ovoce zakoupit, ve 100 % se ponechávaly ke konzumaci dětem.
mix citrusů
My dospělí jsem se jich dobrovolně vzdávali, aby děti dostali vitamíny. Dnes je situace podstatně jiná. Z exotických krajin se dováží i takové ovoce, které mnohdy vidíme poprvé v životě. Nejoblíbenější ale zůstávají citrusové plody. Nejen pro svojí dobrou chuť, mnohostrannou využitelnost, ale hlavně pro přírodní zdroj vitamínů a minerálů, které pomáhají organismu ke zdravému vývoji. Vyjmenovat stojí za to draslík, mangan, sodík, železo a velké množství vitamínu C.

Jak lze citrusy využívat

          Konzumace v syrovém stavu je pro organismus nejpřínosnější. Vitamín C, kterého je tam nejvíce, se tepelnou úpravou znehodnocuje. Proto je nejrozumnější citrusové plody sníst syrové.
oloupané pomelo

          Výroba ovocných šťáv za studena lisováním také ochrání vitamíny i minerály před jejich znehodnocením. Tyto šťávy sice nelze dlouho skladovat, protože nejsou nijak konzervované, jejich čerstvost je ale právě tou devízou, která je pro naše zdraví nejcennější.

          Pokud chceme citrusy uložit k pozdější spotřebě, je výhodné uvařit z nich osvěžující kompot. Vychlazený nám udělá velmi dobrou službu v horkých dnech nebo na zdravé moučníky.

          Pokud chceme použít citrusové plody do teplých jídel, sice nemůžeme očekávat velkou sílu vitamínů, ale v každém případě dodá exotickým jídlům zajímavou chuť.

          Dužinu citrusů jde i mixovat do ovocných přesnídávek, na kterých si pochutnají zejména malé děti.

Na co si dát u citrusů pozor

          Před konzumací plody pečlivě umyjeme, i když budeme kůru loupat. Cestou se setkaly plody s různými zdraví škodlivými látkami, jsou postříkané chemickým postřikem pro delší trvanlivost. Již při loupání bychom si ruce ušpinili a ruce pak použili k jídlu. To by pro naše zdraví nebylo to pravé.

          Plody dobře prohlédneme a nejíme namačkané, plesnivé nebo nahnilé ovoce.

          Nekupujeme příliš mnoho ovoce do zásoby, snadno dojde ke kažení a znehodnocení.

Citrus jako zdroj našeho zdraví
3.7 (73.33%)3